Op 19-jarige leeftijd bracht Guillaume Apollinaire zijn vakantie door te Stavelot, terwijl zijn moeder, een Poolse aristrocate, het casino bezocht te Spa. De zomer van 1899 heeft een zeer grote invloed gehad op zijn werk.

Het Guillaume Apollinaire Museum roept de herinnering op aan het verblijf van de dichter in de streek en dompelt de bezoekers onder in de artistieke wereld van de auteur van het “Chanson du Mal-Aimé”. Een eerste rondgang in het godsdienstig werk van één van de meest opvallende persoonlijkheden uit de vorige eeuw doorheen zijn schriften en doorheen de blik van Picasso, Chagall, Marie Laurencin, Cocteau, Zadkine,…

Een documentatiecentrum met méér dan 1000 werken van en over Guillaume Apollinaire kan na afspraak worden bezocht door studenten en wetenschappelijke onderzoekers.

Met de abdij als uitgangspunt kan de bezoeker de route van Apollinaire volgen, die het niet zal nalaten hem op ook het spoor te brengen van Marie Dubois, zijn “geliefde” uit Stavelot, en het vroegere kosthuis, dat hij stiekem verliet en dat vandaag het restaurant “O Mal Aimé” is, doordrenkt met de geest van de dichter.

?>